Skip to main content

Tečaji joge

TEČAJ JOGE ZA ZDRAVO HRBTENICO

6-tedenski tečaj joge za zdravo in prožno hrbtenico se začne v ponedeljek 9. septembra 2024 v studiu in ON-line:

  • vsak ponedeljek ob 17.45 uri v Genjoga Studiu na Mesarski 18, v Ljubljani.
  • cena tečaja je 78,00 eur. Prijave sprejemamo na info@genjoga.com do zapolnitve prostih mest.
  • dostop do tečaja za vadbo ON-line s prenosom iz studia z živo s profesionalno opremo (kvaliteten zvok in slika).

Tečaj terapevtske joge za zdravo in prožno hrbtenico je namenjen vsem, ki imajo šibko hrbtenico, skoliozo, se soočajo z napetostmi oz. bolečinami v križu, hrbtenici ali zgornjem delu hrbta, imajo pretekle poškodbe ali operacije na hrbtenici ali si preprosto želijo ohraniti prožno in zdravo hrbtenico kljub nepravilni drži in pretežno sedečemu delovniku.
Predznanje joge ni potrebno!

Tečaj varne in učinkovite terapevtske vadbe za zdravo hrbtenico
Vse več ljudi se spopada z bolečinami v križu in hrbtenici, zato smo pripravili varno in učinkovito vadbo joge za vse, ki čutijo, da njihova hrbtenica ni več najbolj prožna in vitalna, in tudi tiste, ki že imajo skoliozo, starostno obrabo vretenc ali druge degenerativne spremembe hrbtenice.
Vzrokov za bolečine in poškodbe hrbtenice je ogromno, najpogostejši pa so:
– nepravilna drža,
– nestabilnost in neoptimalni vzorci hoje in gibanja,
– skrajšave določenih mišic,
– šibke mišice ob hrbtenici in šibki stabilizatorji trupa,
– večurno sedenje pred računalnikom,
– pretekle poškodbe,
– skolioza, lordoza ali kifoza
– nepravilna obremenitev telesa in še bi lahko naštevali …

Velikokrat je tako, da določene poškodbe nastajajo tudi leta ali celo desetletja, preden opozorijo nase z bolečino. Takrat je najbolje, da se odločimo za vadbo po meri hrbtenice z joga učiteljem, ki nas bo varno vodil med posameznimi asanami in hrbtenica bo postala spet močna in gibljiva. Ne pozabimo, da je naša hrbtenica ustvarjena za gibanje!
Pri trupu ne moremo prezreti eno najpogostejših težav mišično-skeletnega aparata – boleč spodnji del hrbta. Bolečine v križu priženejo k zdravniku največ ljudi. Povsem očitno je, da je naš življenjski slog neprimeren, da bi hrbtenico ohranili zdravo in vitalno. Ves dan sedimo, včasih tudi več kot 10 ur.
Posledica je, da mišice na hrbtu postanejo šibke, kolčna mišica psoas, ki nam omogoča hojo in pokončno držo, pa se krajša in postaja šibka. Za zdravo hrbtenico pa so ključne še druge mišice hrbta, kot so vzravnalke hrbtenice, ki trup upognejo nazaj; stranske upogibalke, ki ga upognejo na stran; sprednje trebušne mišice, ki trup upognejo naprej ali ga potisnejo nazaj; ter sinergizem teh mišic, ki pomagajo pri rotaciji. In ravno te bomo na vadbi joge okrepili. Posebno pozornost bomo namenili krepitvi trebušnih mišic, posebno preme in najgloblje prečne mišice, ki pomagata pri stabilizaciji trupa. Aktivacija dolgih vzravnalk hrbtenice je namreč iz nasprotne strani trupa uravnovešena z aktivacijo trebušnih mišic.
V svetu se kot terapija pri težavah s skoliozo vedno bolj uveljavlja tudi joga. Izkazalo se je, da zelo izboljšuje stanje pri funkcionalni skoliozi, pri strukturalni pa pomaga, da se ta ne razvija in da nam tako omogoči kakovostno življenje. Pravilno gibanje hrbtenici ne škoduje, ravno nasprotno.

Z vadbo joge bomo dosegli naslednje učinke:
– hrbtne in trebušne mišice med varno vadbo okrepili in jih tudi sprostili;
– med njimi mora biti tudi ustrezno ravnovesje, po navadi bolj obremenjujemo eno stran telesa, a se tega niti ne zavedamo, kar bomo naredili z upogibi na obe strani;
– naučili se bomo pravilnega dihanja, ki bo zmasiralo tudi notranje organe;
– poiskali bomo svoje središče oziroma razporedili težo svojega telesa na obe strani enakomerno;
– posebno pozornost bomo namenili tudi mišici psoas, ki nam omogoča pokončno hojo;
– pozornost bomo namenili tudi lopaticam, ki jih je treba spustiti navzdol in odmakniti od ušes, zato bomo okrepili mišice rotatorne manšete, da se izognemo pretirani kifozi v prsnem delu in morebitnim izpahom rame (kdor ima te težave).

Poleg tega bomo z vadbo joge še:
– zmanjšali stres,
– izboljšali gibljivost telesa,
– umirili svoj um,
– naše spanje bo bolj kakovostno,
– povečali prekrvavitev telesa in s tem odpravili bolečine v sklepih,
– se uspešno uprli staranju kajti zdrava hrbtenica je vir življenjske moči.

Z vključitvijo jogijske prakse v naše življenje počasi izgubimo strah pred bolečino in poškodbami hrbtenice. S tem se nujno dvigne tudi naša kakovost življenja in zdrav življenski stil.

Z izvajanjem določenih jogijskih vaj (asane) in dihalnih tehnik (pranayame) po programu joge za prožno hrbtenico in sklepe bomo prebudili zavest o telesu, se naučili sprejeti trenutne omejitve in sproščati napetosti v telesu. Opremljeni s posebej razvitim programom joge za prožno hrbtenico bomo po tečaju lahko nadaljevali z vadbo tudi doma, saj ga na koncu tečaja v pisni obliki prejmemo za domov.

Tečaj vodi Darja Rogelj (RYT) mednarodno akreditirana in izkušena učiteljica joge (tečaj se izvaja pod mentorstvom diplomirane joga terapevtke Maje Tanko Smolič).
Vsak udeleženec tečaja bo prejel tudi program vadbe za prožno hrbtenico za nadaljnjo vadbo doma. Tečaj je primeren tako za začetnike, kot tudi za vse z izkušnjami v jogi.

NAVODILA: na jogo je priporočljivo priti 10 minut pred začetkom ure v udobnih oblačilih, s seboj lahko imate blazino za jogo (yoga mat) in nekaj za pokrit (dekica ali večja ruta). Blazine so na razpolago tudi v studiu.

Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest na info@genjoga.com.

Preveri urnik in cenik

Več informacij