Skip to main content

Genjoga je prilagojena potrebam posameznika, saj temelji tudi na genski analizi.

Joga je tudi v Sloveniji čedalje bolj priljubljena vadba, ki krepi tako mišice kot tudi duha. Njenih pozitivnih učinkov se začenja počasi zavedati tudi uradna medicina.

V svetu se joga čedalje bolj uveljavlja kot terapija. V Angliji zdravniki dostikrat napotijo paciente k joga terapevtom, in sicer za različna stanja, rehabilitacije in bolezni. V Angliji je tako povsem samoumevno, da jogijski terapevti delujejo v bolnišnicah in so priznani kot del tradicionalne medicine,“ pravi Maja Tanko Smolič , mednarodno akreditirana učiteljica joge, ki je svoje delo posvetila posebni vrsti joge – genjogi, ki je prilagojena potrebam posameznika. “Genjoga je terapevtska joga, ki jo na začetku izvajamo pod nadzorom učitelja. Njen program je popolnoma prilagojen posamezniku. To pomeni, da nekomu, ki že ima zdravstvene težave ali ki se odloči za genetsko analizo, s katero ugotovimo verjetnost, da bo zbolel za določeno boleznijo (na primer rakom, povišanim pritiskom, možgansko kapjo), naredimo individualni program vadbe z asanami. Seveda pa je osnova vedno pogovor in pregled telesa z joga terapevtom, ki najde šibke točke v telesu in jih poskuša  s posebnimi tehnikami omiliti oziroma odpraviti. Naj poudarim, da imamo k sreči sami največjo moč, da zavremo neko bolezen ali pa jo še dodatno spodbudimo. Slabe gene je namreč možno “izklopiti“. Pri tem je joga terapija zelo uspešna,“ pravi Smoličeva.

Pomembna je preventiva

Gensko analizo opravijo v Joga inštitutu v Ljubljani. “Posamezniku z notranje strani ličnic odvzamemo slino ali pa mu set za odvzem sline pošljemo na dom. Test je popolnoma enostaven in varen. Ko dobimo iz laboratorija rezultate testiranja, se dogovorimo za posvet s specializiranim zdravnikom. To pomeni, da bomo stranko, če se bo pri njej pokazalo, da ima večjo možnost, da jo bo zadela možganska kap, poslali na posvet z nevrologom. Na podlagi genetske analize stranki opišemo vse dejavnike, ki povzročijo možgansko kap, nato pa ji še razložimo, kaj lahko naredi sama, da prepreči bolezen. Naše osnovno poslanstvo je namreč preventiva. Opravljamo tudi teste, ki pokažejo večjo možnost, da zbolimo za rakom dojk, osteoporozo, vensko trombozo in številne druge bolezni.“
Ko se stranka seznani s stanjem svojega telesa in se s terapevtom pogovori o svojih težavah in željah, pride na vrsto oblikovanje individualnega progama.

Kadar ima posameznik večjo možnost, da bo na primer zbolel za rakom na črevesju, mu izberemo asane in tehnike, ki pripomorejo k boljšemu delovanju notranjih organov v trebušni votlini. Z izbranimi asanami in ostalimi jogijskimi tehnikami razbijamo nevromišične vozle v medenici, saj vemo, da s sodobnim življenjem, kjer večinoma sedimo, ravno na tem predelu energija zelo zastaja. Z asanami lahko poskrbimo tudi za izboljšano presnovo. Prav nasprotno bomo nekomu, ki je nagnjen k težavam s srcem, krepili ta del. S posebnimi asanami bomo odpirali prsni del, velik poudarek pa bo tudi na posebni dihalni tehniki oziroma pranayami,“ kot primera individualnih programov navaja Smoličeva, ki svetuje, da se posameznik pravilno izvajanje asan nauči v prisotnosti terapevta, pozneje pa lahko vaje dela doma, saj prejme priročnik. “Za nekoga, ki se je že srečal z jogo ali pa jo že dela, je mogoče dovolj že nekaj obiskov. Nato obisk svetujemo enkrat na mesec, ker se vadba dopolnjuje z zahtevnejšimi asanami. Priročnik, ki je narejen za vsakega posebej, vsebuje predstavitev asan in tudi vrstne rede izvajanja, ki mu jih določimo za terapijo, ter tudi ena od dihalnih tehnik ter sprostitvena tehnika prilagojena posamezniku.“ Slabih vzorcem ne moremo razbiti čez noč Pri genjogi je tako kot tudi pri drugih oblikah aktivnosti pomembna vztrajnost. Jogo je treba izvajati dosledno. “Za telo je najslabše, da pri vadbi vztrajamo nekaj mesecev, nato pa jo opustimo in spet začnemo čez pol leta. Vaje so zmanjšale napetosti v telesu, ki pa se po stanju mirovanja povečajo. Tudi pri genjogi je treba biti potrpežljiv. Slabih gibalnih vzorcev, ki trajajo leta, namreč ne moremo odpraviti z enim obiskom. Joga ne pozna bližnjic, ki jih imamo v našem svetu tako radi.“


Celoten članek je na voljo, več…

Leave a Reply